Hartanah Johor: Tanah Untuk Dijual di Kahang, Kluang, Johor

“Tanah untuk dijual di Johor: Land for sale in Johor, tanah pertanian, tanah untuk pembangunan komersial dan tanah berstatus free hold ingin dijual di kawasan Kahang, Kluang, Johor. Berminat, mudah untuk dihubungi, sila telefon atau WhatsApp ke 01110828784 (Pn.Nazatul).

 

Tanah Untuk Dijual

Geran Tanah di Kluang, Johor

Geran Tanah Kluang

 

Maksud Harta Tanah@ Hartanah: Harta tanah atau hartanah (Bahasa Inggeris: real estate) adalah sebuah istilah undang-undang yang merujuk tanah bersama dengan apa pun yang tinggal tetap di atas tanah tersebut, seperti bangunan, beserta sumber aslinya. Hartanah sering dianggap sinonim dengan real property, berbeza dengan harta alih.

Namun, dalam penggunaan tekniknya, beberapa orang tetap memilih pembezaan antara harta tanah, menunjuk ke tanah dan benda di atasnya, dengan real property, menunjuk ke hak pemilikan atas harta tanah. Istilah hartanah dan real property utamanya digunakan dalam common law, sedangkan mahkamah undang-undang sivil menunjuk ke hak milik tak alih.

Menurut terminologi undang-undang pada beberapa kehakiman adalah merupakan suatu barang tidak bergerak yang mencakup tanah beserta segala suatu yang berada diatasnya misalnya bangunan, tanaman dan lain-lain.

Properti dalam bahasa asing seringkali disebut juga real property yang kadang-kadang disebut juga realty Dalam undang-undang, istilah real diertikan sebagai sesuatu benda (latin:res/rei) yang membezakannya dari “manusia” . Jadi undang-undang membezakan antara real properti ( tanah beserta segala suatu yang terdapat diatasnya) dan property individu ( misalnya baju, perabot,wang).

Ia dicirikan oleh peningkatan pesat dalam penilaian hartanah seperti perumahan sehingga mereka mencapai tahap yang mampan dan kemudian penurunan.

Soalan-soalan sama ada buih hartanah boleh dikenal pasti dan dihalang, dan sama ada mereka mempunyai lebih luas [makroekonomi]] penting dijawab berbeza oleh sekolah pemikiran ekonomi, seperti yang diperincikan di bawah.

Dalam abstrak, harta adalah apa yang dimiliki oleh atau dengan sesuatu, sama ada sebagai atribut atau sebagai komponen benda tersebut. Dalam konteks artikel ini, harta adalah satu atau lebih komponen (bukan atribut), sama ada fizikal atau tidak, harta pusaka seseorang; atau yang dimiliki oleh, seperti yang dimiliki oleh, seseorang atau bersama sekumpulan orang atau entiti undang-undang seperti sebuah syarikat atau bahkan sebuah masyarakat. (Memandangkan makna itu, harta benda tidak dapat ditafsirkan, dan oleh itu, tidak dinyatakan dengan artikel yang tidak pasti atau sebagai majmuk.)

Bergantung kepada sifat harta itu, pemilik harta mempunyai hak untuk mengambil, mengubah, berkongsi, mentakrifkan semula , sewa, gadai janji, pajak gadai, menjual, menukar, memindahkan, membuang atau memusnahkannya, atau mengecualikan orang lain daripada melakukan hal-hal ini, dan juga mungkin meninggalkannya; sedangkan tanpa mengira sifat harta itu, pemiliknya mempunyai hak untuk menggunakannya dengan betul (sebagai tahan lama, makna atau faktor, atau apa sahaja), atau sekurang-kurangnya semata-mata menyimpannya.

Harta yang bersama-sama dimiliki oleh lebih daripada satu pihak boleh dimiliki atau dikawal dengan cara yang sama atau sangat berbeza, sama ada secara sederhana atau rumit, sama ada sama atau tidak sama. Walau bagaimanapun, terdapat harapan bahawa setiap kehendak parti (agak budi bicara) berhubung dengan harta itu jelas dan tidak bersyarat dengan jelas, [supaya diperlukan] untuk membezakan pemilikan dan kemudahan dari sewa. Pihak-pihak itu mungkin mengharapkan kehendak mereka untuk sebulat suara, atau secara bergantian setiap yang diberikan salah satu dari mereka, apabila tidak ada peluang atau kemungkinan pertikaian dengan mana-mana yang lain, mungkin mengharapkan dia, dia, kehendak mereka sendiri untuk menjadi cukup dan mutlak.

Penyataan semula (Pertama) Harta mendefinisikan harta sebagai apa-apa, ketara atau tidak ketara di mana hubungan sah antara orang dan negara menguatkuasakan kepentingan kepunyaan atau hakmilik undang-undang dalam perkara itu. Hubungan mediasi antara individu, harta dan keadaan disebut rejim harta.

Dalam sosiologi dan antropologi, harta sering ditakrifkan sebagai hubungan antara dua atau lebih individu dan objek, di mana sekurang-kurangnya satu daripada individu ini memegang sebutan hak atas objek tersebut. Perbezaan di antara “harta kolektif” dan “harta persendirian” dianggap sebagai kekeliruan kerana individu yang berlainan sering memegang hak yang berbeza di atas satu objek.

Jenis harta tanah yang diiktiraf secara meluas termasuk hartanah (gabungan tanah dan penambahbaikan kepada atau di atas tanah), harta benda (harta benda kepunyaan seseorang), harta persendirian (harta yang dimiliki oleh orang sah, entiti perniagaan atau individu orang perseorangan ), harta benda awam (milik kerajaan atau milik awam dan harta benda yang ada) dan harta intelektual (hak eksklusif ke atas ciptaan seni, ciptaan, dll.),

walaupun yang terakhir tidak selalu diiktiraf atau dikuatkuasakan secara meluas. Artikel harta benda mungkin mempunyai bahagian-bahagian fizikal dan tidak bermoral. Hak milik, atau hak pemilikan, menetapkan hubungan antara harta dan orang lain, memberi jaminan kepada pemilik hak untuk melupuskan harta itu sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh pemilik.

Tags: “Tanah Untuk Dijual di Johor”, @tanah Kota Tinggi, @tanah Kluang, @tanah Mersing, @tanah Batu Pahat, @tanah Muar, @tanah Pagoh, @tanah Segamat, @tanah Pontian, @tanah Pasir Gudang, @tanah Kulai, @tanah free hold di Johor Bahru, Johor Darul Takzim (JDT) “Luaskan Kuasamu”.

Sistem eAduan Rakyat di Malaysia


Sistem eAduan ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan satu objektif: untuk menyediakan satu medium menerima aduan melalui internet daripada orang ramai.

Dengan adanya sistem ini, adalah diharapkan urusan orang ramai dengan KPDNKK akan dipermudahkan lagi.Untuk pengetahuan anda, sistem ini telah dapat digunakan bermula dari 14hb Jun 2004.

Semua aduan akan disiasat dan maklumat pengadu akan dirahsiakan. Sila hubungi kami sekiranya anda tidak menerima maklumbalas dalam masa 3 hari bekerja.

Sebarang pertanyaan mengenai aduan yang telah dibuat, sila email kepada :

e-aduan@kpdnkk.gov.my

Aduan Pengguna

Menerima aduan daripada pengadu melalui telefon, laman web, surat dan datang sendiri ke Pusat Pengurusan Aduan Pengguna (PPAP).
Aduan disalurkan kepada agensi-agensi yang terlibat untuk diselesaikan. Dimaklumkan bahawa tidak semua aduan yang diterima di bawah bidang kuasa Kementerian untuk menyelesaikannya.

Pengguna sering ditipu menerusi:

Penipuan Perkhidmatan
Penipuan Harga
Penipuan Transaksi Internet
Jualan Bahan Petroleum
Tiada Tanda Harga
Bengkel Kenderaan Bermotor
Pekhidmatan Telekomunikasi
Penipuan Gores Dan Menang
Penipuan Perjanjian Sewa Beli
Penyelewengan Jualan Lansung

Jika pengguna tidak berpuas hati dengan harga atau kualiti barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan, pengguna boleh merujuk kepada KPDNKK melalui:

Panduan penggunaan Sistem eAduan melalui laman web

Cara Membuat Aduan
Klik Pautan Aduan Baru
Isi Borang Aduan mengikut panduan
Tekan butang <Semak> untuk paparan skrin seterusnya
Tekan butang <Hantar>untuk terus menghantar aduan. Nombor Aduan akan dipaparkan
Tekan butang<Tambah Bahan Bukti> untuk memuatnaik fail, Klik butang <Browse> untuk memilih fail bukti dan Klik butang <Hantar Bukti Aduan>
Tekan butang <Kemaskini>untuk mengemaskini aduan atau butang <Batal> membatalkan aduan
Klik butang <Cetak> untuk mencetak aduan yang telah dilaporkan.
Cara Menyemak Status Aduan
Klik Pautan Semakan Aduan
Masukkan No Aduan bersama email atau nombor telefon bimbit atau nombor telefon
Tekan Butang Semak
Paparan Status Aduan akan dipaparkan

Talian bebas tol (1-800-886-800)
Portal Rasmi: http://e-aduan.kpdnkk.gov.my/

Biro Pengaduan Awam (BPA)
Biro Pengaduan Awam (BPA) memberi kemudahan kepada rakyat untuk membuat aduan terhadap agensi kerajaan. Antara objektif BPA ialah memberi khidmat nasihat kepada agensi bagi meningkatkan sistem pengendalian aduan awam yang berkesan dan mengesan isu-isu yang boleh menjadi punca aduan orang awam

Laman web : http://www.pcb.gov.my
Tel : 03-88725777

Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM)
Pengguna boleh membuat aduan kepada pihak Suruhanjaya tentang sebarang isu berkaitan dengan sektor komunikasi dan multimedia merangkumi telekomunikasi, penyiaran, perkhidmatan internet, perkhidmatan pos, kurier dan pensijilan digital.

Laman Web : http://www.skmm.gov.my
E-mail : aduanskmm@cmc.gov.my

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) adalah satu badan bebas yang ditubuhkan di bawah Seksyen 85, Bahagian XII Akta Pelindungan Pengguna 1999 yang mula berkuatkuasa pada 15 November 1999. Bahagian XII Akta mengandungi 38 Seksyen yang menyentuh tentang pelbagai aspek Tribunal seperti keanggotaan Tribunal, bidangkuasa Tribunal, prosiding Tribunal, award Tribunal dan lain-lain perkara berkaitan. Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia menyedikan alternatif kepada pengguna untuk memfailkan sebarang gantirugi dan pampasan terhadap peniaga secara online.

Laman Web : http://ttpm.kpdnkk.gov.my
Tel : 03-88825822

Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)

Ditubuhkan pada 24hb. Mei 1964 TTPR dan menyediakan alternatif untuk mendengar dan mengadili tuntutan pembeli yang menuntut gantirugi dan pampasan daripada pemaju perumahan dengan cara yang lebih mudah, murah dan cepat melalui pembangunan sosio-ekonomi yang seimbang.

Laman Web : http://www.kpkt.gov.my
Tel : 03-20947033

Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air (KTTHA)

Diwujudkan untuk membuat sebarang aduan, pertanyaan, cadangan yang berkaitan perkhidmatan tenaga, teknologi hijau dan air.

Laman Web : http://aduan.kettha.gov.my
E-mail : aduans@ktak.gov.my

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
Sistem aduan Kementerian Kesihatan ini dibangunkan sebagai medium untuk pengguna membuat aduan berkaitan perkhidmatan yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan dan agensi terbabit dibawahnya.

Laman web : http://www.moh.gov.my
Email : kkm@moh.gov.my

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC)

Pusat aduan setempat bagi memberikan khidmat nasihat, membantu menyalurkan aduan kepada pihak yang bersesuaian seperti agensi kerajaan, pengeluar, pengedar atau penjual dan menjalankan perundingan antara pihak pengadu dengan pihak dituntut.

Laman web : http://www.nccc.org.my/v2
Tel : 03 7877 9000

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
Sistem aduan pengguna yang dibangunkan oleh pihak PPIM untuk memberikan saluran alternatif dalam menerima aduan daripada golongan pengguna di Malaysia.

Laman web : http://www.muslimconsumer.org.my
Email : info@muslimconsumer.org.my

AGENSI AGENSI LAIN

Biro Pengantaraan Kewangan (BPK)
Biro Pengantaraan Kewangan adalah sebuah badan bebas yang ditubuhkan bagi membantu menyelesaikan pertikaian di antara anda dengan penyedia perkhidmatan kewangan anda di kalangan ahli-ahli BPK. BPK menyediakan satu saluran yang percuma, cepat, mudah dan cekap untuk anda mengemukakan pertikaian sebagai alternatif kepada penyelesaian melalui mahkamah. Pertikaian tersebut mungkin berkaitan dengan perkhidmatan perbankan, kewangan ataupun insurans dan takaful.

Laman web : http://www.fmb.org.my
Tel : 03-22722811

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
Ditubuhkan pada 1 Mac 1993 bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Menerima aduan mengenai salah laku dan kesalahan lain dalam sekuriti dan pasaran niaga hadapan serta menilai sama ada terdapat kesalahan di bawah undang-undang sekuriti. Jika anda mengesyaki terdapat salah laku dalam industri dan boleh menyokong dakwaan anda, sila kemukakan aduan kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Laman web : http://www.sc.com.my
E-mel : cau@seccom.com.my

 

Elaun Perumahan Wilayah (EPW) Kakitangan Awam Berasal dari Sabah dan Sarawak

Elaun Perumahan Wilayah (EPW)
Apakah yang dimaksudkan dengan pegawai yang bertukar wilayah dan takrifan berasal?
Mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2001, pegawai yang bertukar wilayah bermaksud pegawai yang berasal dari Sabah atau Sarawak yang berkhidmat di Semenanjung atau pegawai yang berasal dari Semenanjung yang berkhidmat di Sabah atau Sarawak.

Manakala Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 29 Tahun 2005 menyatakan bahawa Kerajaan telah bersetuju supaya Labuan ditakrif sebagai wilayah berasingan dari Sabah.

Takrifan “berasal” pegawai pula adalah merujuk kepada wilayah kelahiran ibu atau bapa pegawai seperti yang dinyatakan melalui Surat Edaran Jabatan ini bil. JPA(S) 63/75/2/(SV61) bertarikh 12 Oktober 2000.

Bolehkah EPW dibayar kepada Pegawai yang bertugas di Sabah sedangkan ianya telah dilahirkan di Sabah dan ibu bapanya juga adalah berasal dari Sabah?

Tidak. Dalam kedudukan ini, pegawai tidak layak dibayar EPW kerana tidak memenuhi kriteria takrif berasal seperti yang telah dinyatakan dalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 22 Tahun 2008.

Bagaimanakah kedudukan EPW pegawai yang bertugas di Semenanjung dan dilahirkan di Semenanjung sedangkan bapa pegawai berasal dari Sarawak manakala ibunya berasal dari Semenanjung?

Dalam keadaan ini, pegawai mestilah mengisytiharkan terlebih dahulu wilayah asalnya dan direkodkan dalam buku perkhidmatan pegawai. Sekiranya ibu bapa pegawai dilahirkan di wilayah yang berbeza, pegawai perlu memilih sama ada wilayah kelahiran ibu atau bapa sebagai wilayah asalnya tertakluk kepada sekali pemilihan dalam tempoh perkhidmatan.

Adakah pegawai layak dibayar EPW sekiranya pegawai mendiami rumah yang telah dibeli oleh pasangannya melalui pinjaman perumahan Kerajaan?

Ya. Mengikut Surat Edaran Jabatan ini bil. JPA(S) 63/151 Klt. 23 (8) bertarikh 14 Julai 2009, Kerajaan telah bersetuju meminda supaya pegawai yang mendiami rumah yang dibeli oleh pasangan pegawai dengan pinjaman perumahan Kerajaan di dalam stesen pegawai berkhidmat adalah layak diberi EPW.

Adakah EPW dibayar mengikut tarikh pegawai lapor diri di wilayah penempatan atau memohon terlebih dahulu?

Mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2001 menyatakan bahawa EPW dibayar kepada pegawai mulai dari tarikh pegawai melapor diri di wilayah baru.

Adakah pegawai yang membeli rumah berhampiran dengan pejabat beliau bekerja menggunakan pinjaman swasta layak dibayar EPW?

Tidak. Perenggan 6.7, PP11/2001 menjelaskan bahawa Pegawai yang telah diberi kemudahan Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan adalah tidak layak dibayar EPW. Pegawai yang membeli rumah dengan pinjaman swasta adalah layak dibayar EPW.

Pegawai ingin menukarkan EPW kepada Imbuhan Tetap Perumahan (ITP). Ini kerana pegawai melihat kadar ITP lebih tinggi daripada kadar EPW. Adakah pegawai layak untuk menukar elaun tersebut?

Tidak. Pegawai yang telah memilih EPW adalah tidak layak menukarkan EPW kepada ITP dalam tempoh pertukaran wilayah yang sama. Walau bagaimanapun, pegawai dibenarkan membuat pemilihan baru sekiranya melibatkan pertukaran wilayah baru kecuali ditukarkan kembali ke wilayah asalnya.

Sumber: Jabatan Perkhidmatan Awam (PDF File)

Apakah yang dimaksudkan dengan Kajian Soal Selidik

Kajian Soal Selidik: Contoh dan Penerangan

Objektif : Tujuan soal selidik ini dijalankan adalah untuk : – meramal tabiat pengguna. – mengukur tahap kesedaran serta kesediaan pembeli menerima produk baru. – mengetahui jenis ikan yang di gemari. – menerima cadangan atau komen dari pembeli. – mempromosikan jenama. – langkah awal dalam meneroka pasaran. Kaedah : Sebanyak 1500 borang soal selidik telah diedarkan secara rawak di pelbagai tempat.

Di dalam borang ini kami telah menggunakan skala “Sangat Bersetuju”, “Bersetuju”, “Natural”, “Tidak Bersetuju” dan “Sangat Tidak Bersetuju” bagi mengukur tahap kesedaran serta kesediaan pembeli untuk menerima produk baru. Kami telah mengklasifikasikan “Sangat Bersetuju” dan “Bersetuju” sebagai indikator pasaran sedia ada. Bagi “Natural” pula, kami klasifikasikan sebagai pasaran yang boleh di teroka. Klasifikasi bagi “ Tidak Bersetuju” dan “Sangat Tidak Bersetuju” pula adalah sebagai pasaran yang memerlukan masa untuk di teroka. Bagi meramalkan tabiat pembeli, responden bebas memilih lebih dari satu pilihan atau menyatakan sendiri pernyataan yang paling tepat dengan mereka.

Soal selidik merupakan satu set soalan atau item dalam bentuk tulisan. Ia merupakan satu alat yang dibentuk secara khusus untuk mengumpul maklumat bagi tujuan analisis yang dapat menjawab persoalan kajian. Bidang perniagaan dan bidang pendidikan merupakan dua bidang yang kerap menggunakan borang soal selidik ini dengan kerap.

Individu yang membina borang soal selidik ini perlulah berpengetahuan luas agar soalan yang dibina adalah wajar, boleh dipercayai dan tidak dipengaruhi emosi. Menurut Gillham (2000), terdapat beberapa sebab mengapa borang soal selidik menjadi pilihan kebanyakkan pengkaji : Kos membina borang selidik yang murah dan masa yang diperuntukkan singkat. Pengkaji boleh memperolehi data atau maklumat dari jumlah responden yang lebih ramai dan cepat.

Responden boleh memilih tempat dan masa yang mereka mahukan bagi melengkapkan borang soal selidik yang diberikan. Soalan tertutup lebih mudah kerana keseragaman jawapan responden dan ia lebih mudah untuk dianalisis. Kemungkinan wujud responden tiada nama. Pengkaji boleh mengenal pasti responden yang tiada nama itu dengan mengenal pasti kepada siapa pengkaji menghantar borang soal selidiknya. Maklumat prasangka yang kurang berbanding temuramah. Hal ini kerana, adakalanya penemuramah akan salah tafsir maklumat yang diberikan oleh responden  Namun, pengumpulan data menggunakan borang soal selidik juga mempunyai kelemahannya.

Antara kelemahan borang soal selidik ialah :

Tidak semua responden yang mahu melengkapkan borang soal selidik. Borang soal selidik yang terlalu panjang adalah amat bahaya. Gillham (2000) menyarankan supaya borang soal selidik dibina antara 4 hingga 6 muka surat sahaja. Sesetengah individu lebih gemar menggunakan bahasa komunikasi berbanding dengan menulis perkataan. Kemungkinan responden menjawab soalan dengan sambil lewa, memberi jawapan yang kurang tepat atau mengelirukan.

Dibawah ini contoh dan saranan kajian soal selidik oleh Pejabat Hal Ehwal Korporat UTM:

KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN UTM TAHUN 2017 / CUSTOMER SATISFACTION INDEX UTM 2017

Sukacita dimaklumkan Pejabat Hal Ehwal Korporat (HEK), UTM telah dipertanggungjawabkan untuk membangunkan satu standard indikator untuk mengukur tahap kepuasan pelanggan universiti terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh Pusat Tanggungjawab (PTJ) dan fakulti dalam UTM. Kajian ini adalah penting bagi mempertingkatkan lagi sistem penyampaian awam yang berkesan dalam membina kepercayaan pelanggan dan seterusnya mencapai sasaran Universiti dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Mohon YBhg Prof/Saudara meluangkan sedikit masa untuk menjawab kajian ini di pautan di bawah. Kaji selidik ini boleh dibuat berulang kali untuk menilai PTJ/Fakulti yang berlainan (boleh menilai lebih daripada satu PTJ /unit yang Y. Bhg Prof / saudara pernah berurusan).

Versi BAHASA INGGERIS :
http://www.utm.my/survey-english-2017

Versi BAHASA MALAYSIA :
http://www.utm.my/survey-malay-2017

Kami juga memohon kerjasama dan bantuan daripada semua PTJ / fakulti untuk menyebarluaskan kajian ini kepada para pelanggan PTJ / Fakulti masing-masing seperti para mahasiswa (PG & UG), pembekal, alumni dsbnya. Kajian ini dibuka sehingga 31 Disember, 2017. Penglibatan semua di dalam kajian tahap kepuasan pelanggan(CSI) ini amatlah dihargai.

 

9 Tips Panduan Menghadiri Temuduga Kerjaya

9 Tips Untuk Anda Mendapat Lebih Peluang Ditawarkan Pekerjaan

Menghadiri temu duga adalah sesuatu perkara yang selalu memberi tekanan kepada anda. Betul tak? Walaupun anda telah mengadiri banyak temuduga namun perasaan tertekan itu masih ada lagi dalam diri anda. Jadi langkah yang terbaik untuk mengelakan perkara ini adalah dengan melakukan PERSEDIAAN (Preparations) contohnya mengkaji soalan-soalan yang lazim yang akan ditanya oleh panel serta jawapan yang bertepatan dengan soalan yang ditanya.
Kadang-kadang penemuduga hanya ingin melihat keyakinanan diri anda apabila bercakap didepan mereka walaupun jawapan yang anda bagi tidak begitu tepat. Petua dia, jangan tak jawab soalan.

Bercakap dengan jelas, yakin pada diri sendiri. Jangan hanya mendiamkan diri. Cuba jawab dengan sebaik mungkin dengan nada penuh keyakinan.
Selain itu anda juga harus menyelidik latar belakang kerja yang anda nak pilih, company yang anda nak pilih. Dengan itu anda mempunyai kelebihan dalam menjawab soalan yang ditanya nanti. Berikut adalah beberapa soalan yang famous yang selalu ditanya oleh penemuduga, yang saya pecahkan kepada beberapa bahagian:

Begitu ramai graduan universiti yang dikeluarkan setiap tahun dalam pelbagai bidang. Puluhan ribu golongan terpelajar sama sama bersaing untuk mendapatkan pekerjaan. Ada yang berjaya tetapi ramai juga yang kecundang tanpa diketahui sebab-musababnya.

Oleh kerana penawaran melebihi permintaan di bidang pekerjaan sekarang ini, kita mestilah berusaha melakukan yang terbaik dalam mencapai cita-cita. Kena jadi perfectionist sewaktu menghantar permohonan dan menghadiri sesi temuduga. Kalau boleh tidak mahu ada sedikit kecacatan pun terlihat di mata penemuduga. Typo typo tak mahu eh.

Bila selalu sangat mendengar rungutan dan rintihan orang yang gagal dalam temuduga kerja maka rasanya patut jugalah aku share sedikit apa yang aku pelajari dari seminar dan kursus selain pengalaman sendiri. Penting untuk adik-adik belajar Bahasa Inggeris perbualan. Kalau interviewer speaking London jangan kau jawab cakap Melayu pulak… Fail!

Panduan Menghadiri Temuduga Kerjaya:

1) Sila berpakaian kemas dan bersesuaian.
Pastikan pakaian anda untuk business formal atau business casual. Pakaian jenis business formal contohnya untuk menjadi peguam. Kalau tak suka berpakaian begitu pun pakai je lah masa interview tu. Dah ko nak kerja kan?

Bagi calon wanita, baju kurung selalu sesuai untuk banyak keadaan. Tambahkan dengan blazer berwarna gelap. Seluar panjang/skirt labuh melebihi paras lutut juga sesuai. Jika bertudung sila pakai dengan kemas di luar blazer (kalau dalam blazer dikira aksesori), jangan nanti tudung melilit-lilit tapi rambut terjulur di sana sini. Pakai kasut bertutup berwarna gelap setinggi 1-1.5 inci.

Jika memakai seluar panjang berkain lembut terutamanya berwarna putih/pastel janganlah pakai g-string dik ooi… interview ni acara serius, jangan sampai dipandang rendah interviewer. Penemuduga selalunya dua orang dan susah nak jumpa kombinasi penemuduga yang sama sama gatal. Stokin nipis warna hitam juga tidak sesuai. Euww… very inviting! Dah dapat kerja nanti pakailah, kalau nak sangat.

Mekaplah sikit bagi nampak presentable. Takkan pucat lesi je nak menghadap bakal employer. Mekap nipis je bukannya mekap pengantin berkryolan bagai.

2) Datang awal 30 minit.
Recce tempat temuduga. Mungkin lokasinya memerlukan anda menempuh kesesakan lalu lintas yang sangat teruk.

Kawan aku pernah sampai on the dot semasa menghadiri interview pramugari. Apalagi.. nama kena potonglah walaupun dia pramugari berpengalaman di syarikat lain. Agak agaklah kan apa pre-assumption untuk orang yang sampai last minute ni?

3) Datanglah ke tempat temuduga sendiri.
Sekurang-kurangnya jangan nampak kelibat mak ayah sekali di ruang menunggu tu. Tips ini aku pernah baca dalam sebuah akhbar. Bakal employer tak suka, nampak manja nau.

Kalau bagi alasan naik teksi/Uber sila semak kadar bayaran supaya tak kantoi.

4) Bermanis muka dengan semua orang.
Kita mungkin tak kenal sesiapa di lokasi temuduga. Manalah tahu kan yang dok angkat telefon tu anak si penemuduga yang bekerja part time selepas peperiksaan SPM.

Jangan pandang rendah kepada sesiapa. Datuk Jimmy Choo pun masih melutut membongkok memakaikan kasut pelanggannya. Siapalah kita ni… baru nak memohon kerja saja.

5) Bawa sijil yang disusun kemas.
Elok susun sijil-sijil hebat anda menurut turutan di dalam clear folder (atau cara lain yang lebih menarik dan memudahkan). Hard copy is always relevant.

Datuk Abdul Jalil Ali, Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf pernah berkata ada calon yang menggulung sijil mereka semasa datang temuduga. Kau rasa..?? hahah… Ada juga calon lelaki yang menghantar gambar berdiri dekat pasu bunga sewaktu menghantar permohonan kerja. Hahahah…mampos! Jangan buat begini tau!

Sila bawa pen.

6) Cari pengalaman bekerja.
Tiada pengalaman kerja? Cari pengalaman kerja walaupun tak relevan dan bergaji murah. Bakal majikan melihat kesungguhan anda dan nampak anda tidak berkira. Anda bukan sahaja bersaing dengan graduan lain tetapi terpaksa juga bersaing dengan pekerja yang lebih rendah kelayakan akademiknya namun kaya pengalaman. Takkanlah dah graduate setahun tiada lansung kerja yang boleh dilakukan? Pekerja Bangladesh yang dipandang rendah orang Malaysia tu ramai juga yang lulus universiti. Senang hidup dia di negara kita ni ha.

Teringat satu sesi interview lama dahulu dimana tiga lepasan universiti pemegang diploma dan ijazah bersaing dengan pekerja berpengalaman lain untuk mendapatkan kerja di sebuah institusi perbankan. Rasanya siapa yang dapat? Kebanyakan syarikat sukakan bakal pekerja yang sudah tahu buat kerja. Mereka nak jimat masa dan kos melatih pekerja baru. Kalau boleh nak yang stress free.

Walaupun anda mendapat Anugerah Dekan di universiti anda sebenarnya KOSONG sewaktu memulakan pekerjaan.

7) Buat research mengenai syarikat tersebut.
Google-ing website rasmi syarikat tersebut mungkin tidak cukup. Forum atau bicara dari mulut ke mulut boleh menambah informasi.

8) Promosikan diri anda…
…tetapi jangan overdo sehingga nampak bongkak. Pastikan anda tahu perbezaan yakin diri dan berbangga diri. Yakin apa yang boleh anda bantu untuk memajukan syarikat baru.

Sekiranya anda memiliki perniagaan online, nyatakan. Ia mungkin akan menjadi nilai tambah kepada diri anda. Orang berniaga ni ada kelebihan dalam purchasing/marketing/sales/customer service/kesabaran.

9) Bersedia dengan soalan lazim dari penemuduga.
Antara soalan yang biasa ditanya tentang kebolehan diri, kelemahan, kenapa mahu bekerja di syarikat baru, kenapa mahu meninggalkan syarikat sekarang, bolehkah bekerja dalam kumpulan, bagaimana anda melihat diri anda lima tahun akan datang dan sebagainya.

Jangan ingat si penemuduga habis membaca resume anda, tidak juga boleh beranggapan yang dia tak tahu lansung tentang anda. Sekarang ni pihak syarikat rajin juga ‘mencari’ anda di internet sebelum disenarai pendek ke sesi temuduga. Jaga jaga!!!

Jaga adab berbahasa, intonasi suara dan eye contact. Body language anda juga diperhatikan. Jawab dengan jelas dan realistik BUKAN dengan bahasa wechat/rockers.

Penemuduga sering menggunakan helah semasa sesi temuduga. Apa yang anda perlu buat adalah sentiasa tenang dan kawal emosi anda.

Akhir sekali, kami mengucapkan agar semua pembaca mendapat menjalani sesi temuduga dengan baik dan mendapat keputusan yang boleh dibanggakan.

Pendaftaran Domain Name dan Web Hosting Murah

Tips membina dan mewujudkan laman web dan mendaftar alamat web (www.mysite.com, dot.my, dot.net, dot.org dll).

Nama Domain Percuma, Reka Bentuk Rekabentuk Profesional, dan Edit Titik-dan-Klik:
Langkah 1: Daftar sekarang dan dapatkan domain PERCUMA! *
Langkah 2: Rancang laman web baru anda dalam beberapa minit!
Langkah 3: Anda hidup! Tumbuh perniagaan anda dalam talian!

SEO dan pakar pemasaran dalam talian menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membina laman web berprestasi tinggi dan mendapat kedudukan teratas pada semua enjin carian. Dalam petikan yang diedarkan, penulis menggariskan cara untuk memilih dan membeli nama domain untuk laman web anda yang akan membantu orang mudah mencari laman web anda.

“Memilih dan membeli nama domain” adalah bahagian yang sangat penting dalam mereka bentuk laman web anda, kerana itu menjadi nama (dan jenama) laman web anda. Untuk membeli nama domain, anda boleh melakukannya secara langsung dari penyedia hosting web atau melalui perkhidmatan nama domain yang berasingan (opsyen yang disyorkan untuk mereka yang menggunakan pelayan mereka sendiri).

Jika anda menggunakan perkhidmatan nama domain yang berasingan untuk pelayan anda, pastikan anda memilih satu seperti no-IP. Com, yang memberikan anda alamat IP statik, alamat berangka yang mengenal pasti komputer anda. Sekiranya alamat ini sentiasa berubah (seperti dengan beberapa penyedia perkhidmatan Internet), anda tidak dapat berjaya menetapkan nama domain dengan pelayan anda. Saya secara peribadi menggunakan https://www.cynet.com.my/, kerana saya suka kebebasan perkhidmatan yang disediakan.

Proses mendaftar untuk nama domain berfungsi dengan cara yang sama sama ada melalui penyedia hosting atau perkhidmatan nama domain yang berasingan. Anda akan diminta untuk memasuki nama domain yang anda ingin daftar ke dalam kotak teks. Perkhidmatan ini menunjukkan sambungan yang boleh anda pilih.

Secara umumnya, anda selalu ingin pergi dengan .com kerana ini adalah lanjutan nama domain yang paling popular dan paling mudah untuk pengguna ingat. Juga, Google suka domain .com, .org dan .net yang banyak, walaupun ia menyatakan tidak penting. Ini mungkin kerana .info dan .biz sering dilihat sebagai tapak spam atau tapak afiliasi yang tipis.

Dari segi nama domain yang hendak digunakan, inilah di mana pengoptimuman kata kunci dimainkan. Usah terpengaruh dengan kebanyakan webmaster lakukan dan gunakan sesuatu yang menarik dan kreatif untuk URL anda. Ia mungkin lebih mengesankan pengunjung berpotensi, terutamanya jika anda menggunakan banyak pemasaran luar talian, tetapi ia tidak akan mendapat kedudukan laman web anda tinggi dalam enjin carian. Pada akhirnya, anda akan menggunakan kata kunci untuk membuat nama domain yang sama sekali tidak dapat diingati dan mungkin telah digunakan orang lain dalam sepuluh senarai pertama hasil mesin carian.

Nama Domain PERCUMA
Pilih nama domain percuma untuk perniagaan anda atau gunakan nama domain semasa anda.
Pembina Laman Web yang Berkuasa.
Membina dan menerbitkan tapak web anda dalam masa yang singkat dengan alat reka bentuk yang mudah digunakan.
Perpustakaan Imej Stok.
Pilih dari beribu-ribu gambar percuma royalti.
Akaun E-mel tidak terhad.
Buat seberapa banyak akaun pengguna e-mel seperti yang anda perlukan … dan dapatkan simpanan e-mel 10 GB.
Penyimpanan Web tanpa had.
Simpan dan pindahkan dokumen tanpa had, foto, video, dan fail muzik tanpa had.
Beratus-ratus Reka Bentuk Reka Bentuk.
Pilih dari pelbagai reka bentuk laman web.
Anda tidak perlu menjadi pakar untuk membuat laman web hebat dengan pembina laman web kami.

Mencari cara untuk memandu lebih banyak lalu lintas ke tapak web anda tanpa membayar iklan atau klik. Kami akan membangunkan dan melaksanakan pelan untuk meningkatkan kedudukan SEO anda di Google ™, Yahoo! ® dan Bing ™.

Pakar SEO yang berdedikasi akan bertemu dengan anda setiap bulan untuk menetapkan strategi, mengoptimumkan laman web anda dan meninjau hasil.

Membina pautan untuk mendapatkan ranking yang lebih tinggi
Link Building akan membina pautan luaran yang relevan ke laman web anda supaya enjin carian dapat menemuinya dan meletakkan laman web anda sebagai laman web yang boleh dipercayai.

Pelaporan SEO
Lihat hasil ketara dengan mudah membaca laporan kemajuan bulanan yang diuraikan oleh pakar SEO anda.

Pakar SEO yang berdedikasi akan bertemu dengan anda setiap bulan untuk menetapkan strategi, mengoptimumkan laman web anda dan meninjau hasil.

Membina pautan untuk mendapatkan ranking yang lebih tinggi
Link Building akan membina pautan luaran yang relevan ke laman web anda supaya enjin carian dapat menemuinya dan meletakkan laman web anda sebagai laman web yang boleh dipercayai.

Perkhidmatan Penyewaan Ruang Dewan, Penginapan, Padang Sukan di UTM Johor Bahru

Tahukah anda di UTM ada menyediakan perkhidmatan penyewaan ruang untuk program-program dan majlis-majlis di Johor kepada penyewa dari luar UTM di sekitar Johor Bahru, semua daerah-daerah negeri Johor dan di luar negeri Johor. Contohnya seperti jabatan kerajaan, sekolah, persatuan, badan berkanun dan agensi awam dan swasta lain.

Pengurusan Pusat Latihan UTM merangkumi infrastruktur, kemudahan, sewaan ruang, keselamatan, kebersihan dan kecerian Pusat Latihan UTM. Sebelum melakukan penyewaan ruang, terlebih dahulu sila tentukan ruangan jenis yang akan disewa, kapasiti dan lokasi yang dipilih.

Di samping itu juga, Unit Kampus Ekopelancongan juga ingin memaklumkan bahawa sebagai unit yg bertanggungjawab dalam mempromosi dan menyemarakkan inisiatif ini, satu usaha penyelarasan sedang dilaksanakan utk menjadikan unit ini sebagai Pusat Perkhidmatan Setempat (One Stop Centre).

Sehubungan itu, semua perkara-perkara di bawah telah atau akan diuruskan oleh pihak UTM:

(a) Tempahan Aktiviti-Aktiviti Rekreasi dan penggunaan kawasan di Laman Menanti, Taman Tropika (termasuk Rumah Tropika), Balai Cerapan, Hutan Rekreasi, Tasik Ilmu & Desa Bakti, UTM Trails dan Litar Kawalan Jauh.

(b) Tempahan Ruang Universiti seperti yg dinyatakan di laman web.

(c) Pengurusan Lawatan Berpandu oleh pihak luar, korporat dan orang awam (rasmi / tidak rasmi)- tempahan mestilah TIDAK KURANG 7 hari bekerja.

(d) Pengurusan Pakej Kampus Ekopelancongan.

(e) Tempahan Aktiviti Rekreasi dan Perkhemahan di PALAPES UTM oleh pihak luar (sedang dalam perbincangan) dan,

(f) Permohonan tempahan dewan untuk mengadakan peperiksaan .

 

Kursus eUsahawan Digital Johor (Android & IOS) 2017

Program Kursus e-Usahawan Digital Aplikasi Mudah Alih (Mobile Apps)

Pendaftaran untuk kursus eUsahawan Digital MDEC melibatkan aplikasi peranti mudah alih mobile apps telah dibuka dan pendaftaran anda amat dialu-alukan. Bertempat di Centre for Student Innovation (CSI), UTM Johor Bahru. Senarai maklumat mengenai kursus eusahawan #YOUCANDUIT  ini dan whatdehack adalah seperti berikut, KLIK SINI.

Jika anda ingin membina aplikasi untuk perniagaan, blog, produk atau perkhidmatan anda, tetapi pelaburan yang berat dari kedua-dua masa dan kebebasan kewangan anda.

Berita baiknya ialah memasuki pasaran mudah alih tidak lagi memerlukan ribuan ringgit. Terdapat banyak platform mudah alih yang tersedia untuk membantu anda membina apl tanpa perbelanjaan – dengan cepat, dan tanpa pengetahuan pengekodan diperlukan.

Dengan pelaburan kecil, anda boleh membuat dan mengurus tapak atau aplikasi mudah alih anda menggunakan salah satu platform yang disenaraikan di bawah ini, dan mula memanfaatkan kelebihan menawarkan pelanggan anda pengalaman mudah alih yang berdedikasi, termasuk meningkatkan kesedaran, penglibatan dan pendapatan.

“Aplikasi mudah alih adalah “proses pembangunan aplikasi” untuk peranti pegang tangan seperti PDA, syarikat pembantu digital atau telefon bimbit”.

Aplikasi ini sudah wujud di telefon semasa pembuatan, atau dimuat turun oleh pelanggan dari kedai aplikasi dan dari pengedaran perisian platform mudah alih yang lain:

A. Perkembangan aplikasi mudah alih dianggap lebih mudah.
Komuniti merasakan perkembangan aplikasi untuk peranti mudah alih adalah lebih mudah. Tetapi kenyataannya lebih sukar.

B. Pembangunan aplikasi untuk mudah alih lebih cepat. Terdapat idea bahawa membangunkan aplikasi pada peranti mudah alih entah bagaimana lebih cepat. Malah, ia mungkin tidak lebih cepat atau lebih perlahan daripada usaha pembangunan aplikasi lain. Ini semua bergantung pada kerumitan aplikasi yang dibangunkan dan beberapa faktor lain.

C. Pembangunan aplikasi mudah alih lebih murah. Pembangunan aplikasi dan peranti mudah alih tidak semestinya murah. Peranti mudah alih itu sendiri tidak murah jika anda membandingkan kos PC Pocket atau tablet PC dengan komputer desktop yang bersambung. Pada masa anda selesai membeli Pocket PC dan semua aksesorinya, ia mungkin mahal seperti desktop (dan mungkin lebih mahal).

Terdapat beberapa sebab dan kelebihan mengapa perlu membuat perusahaan menjadi mobilize :

1. Meningkatkan kehidupan manusia
Penyelesaian mudah alih boleh meningkatkan kehidupan peribadi dan peribadi seseorang. Seperti telefon bimbit membantu ibu bapa menghubungi dan mengawal anak-anak mereka.

2. Meningkatkan fleksibiliti dan aksesibiliti para pekerja
Dengan menyediakan penyelesaian mudah alih, pekerja boleh diberi fleksibiliti lokasi dan masa yang berlainan.

3. Meningkatkan keselamatan pekerja
Menyediakan pekerja dengan maklumat situasi terkini dapat meningkatkan keselamatan pekerja, terutama jika mereka bekerja di lokasi berbahaya.

4. Meningkatkan kecekapan dan produktiviti kerja
Penyelesaian mudah alih juga membantu untuk menghapuskan redundansi dalam aktiviti kemasukan data. Sebagai contoh, sebagai seseorang yang mencatatkan nota dalam mesyuarat, orang itu mesti menaip semula dan memasukkan maklumat ke dalam komputernya.

5. Meningkatkan ketepatan dan ketepatan data
Pekerja mudah alih boleh menerima dan memberi maklumat kepada sistem perniagaan sedia ada pada masa yang dikehendaki. Di samping itu, kadar ralat boleh dikurangkan dalam aktiviti mengumpul dan melaporkan data.

6. Meningkatkan proses perniagaan sedia ada
Pekerja yang sudah bergerak boleh memperbaiki sistem perniagaan sedia ada. Syarikat juga boleh memperbaiki dan menghapuskan redundansi dalam aliran kerja.

7. Meningkatkan kawalan inventori
Syarikat boleh menggunakan peranti mudah alih untuk membantu mencari dan memantau peralatan dan aset.

Berminat! menjadi eUsahawan digital dan #YOUCANDUIT,  jika YA sila isi borang di SINI

Polisi dan Tatacara Perolehan Kerja UTM

Polisi dan Tatacara Perolehan Kerja UTM adalah untuk rujukan dan akan digunakan bagi keseluruhan perolehan kerja di peringkat Universiti dalam pelaksanaan dan pengendalian projek-projek terutamanya di Pejabat Harta Bina selaku peneraju perolehan kerja di UTM.

PTJ dibenarkan mengendalikan perolehan kerja bagi nilai di bawah RM20,000.00 dengan syarat mendapat kelulusan bertulis dari Pejabat Harta Bina terlebih dahulu (sila rujuk Polisi Item 4).

Ia juga menjadi SOP proses perolehan Bahagian Kontrak, Pejabat Harta Bina berdasarkan kepada keperluan dan prosedur Kerajaan semasa dan disesuaikan dengan keperluan perolehan di UTM.

Sila muat turun Polisi dan Tatacara Perolehan ini untuk rujukan :

POLISI PERLAKSANAAN BAGI TATACARA PEROLEHAN KERJA UTM

Segala pertanyaan berhubung perkara tersebut boleh diajukan kepada Sr. Ahmad Zulkepli bin Md. Tamami di emel zulkepli@utm.my atau Pn. Junaidah binti Hj. Hanafiah di emel jun@utm.my

 

Sumber :

Bahagian Kontrak
Pejabat Harta Bina
81310 UTM, Johor Bahru
Johor, Malaysia

Permohonan Sarjana Kursus Pengurusan di UTM (PEMASARAN)

Terima kasih kerana minat anda untuk memohon pengajian didalam bidang Pengurusan di Fakulti Pengurusan. Fakulti menawarkan program dalam pengurusan teknologi, pemasaran, pembangunan sumber manusia, psikologi industri dan organisasi dan perakaunan. Sama ada anda sedang mencari program sarjana atau siswazah, Fakulti Pengurusan adalah tempat untuk anda. Kami berdedikasi untuk mendidik pelajar dan pelajar Malaysia di seluruh dunia. Di Fakulti Pengurusan, anda akan mendapati ahli fakulti yang berkomitmen dan keadaan kemudahan pengajaran dan pembelajaran seni.

Laman web ini merangkumi maklumat dan sumber yang berguna untuk pelajar semasa di fakulti.

Program Akademik

Sarjana Muda Pengurusan (Teknologi)
Sarjana Muda Pengurusan (Pemasaran)
Sarjana Muda Sains (Pembangunan Sumber Manusia)
Sarjana Muda Psikologi dengan Pembangunan Sumber Manusia
Sarjana Muda Perakaunan
Sarjana Pengurusan
Pengkhususan: Pengurusan Teknologi
Sarjana Pembangunan Sumber Manusia
Sarjana Falsafah
Bidang: Pengurusan
Sarjana Falsafah
Bidang: Pembangunan Sumber Manusia
Doktor Falsafah
Bidang: Pengurusan
Kemasukan (Siswazah)

Pelajar tempatan: Maklumat mengenai proses kemasukan, cara memohon, bayaran
Pelajar antarabangsa: Maklumat mengenai proses kemasukan, cara memohon, yuran

Kemasukan (Siswazah)
Pelajar tempatan: Maklumat mengenai proses kemasukan, cara memohon, bayaran
Pelajar Antarabangsa: Maklumat mengenai proses kemasukan, cara memohon, yuran
Sekolah Pengajian Siswazah.

Sumber untuk Siswazah
Kalendar Akademik
Panduan Akademik
Facebook FM
Sistem Latihan Perindustrian (ITS-UTM)
Webmail Pelajar
Sistem Pengurusan Maklumat Akademik (AIMS)
Perpustakaan UTM
UTM e-learning

Sumber untuk Pascasiswazah
Pejabat Pengajian dan Penyelidikan Siswazah FM
Kalendar Akademik
Facebook FM
Webmail Pelajar
Perpustakaan UTM
Sekolah Pengajian Siswazah

Sumber lain
Pusat Pengajaran & Pembelajaran
Penilaian pengajaran

Multimedia Presentationsvideo_icon
MyLinE: Sumber Dalam Talian

A. Pengenalan

Program ini direka bentuk untuk para graduan dengan pengalaman bekerja yang berminat dalam membina kerjaya dalam bidang perniagaan dan pengurusan tanpa mengira kelayakan sarjana sebelum ini. Ia juga bertujuan untuk pelajar berpotensi yang baru-baru ini lulus dari kajian sarjana muda mereka dan sedang mencari pendidikan pengurusan yang berkaitan dengan isu-isu berasaskan teknologi. Struktur program ini akan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran penyelidikan dalam kajian pengurusan dan teknologi. Program ini menggabungkan teras yang menantang disiplin pengurusan dengan peluang untuk meneruskan bidang kepentingan peribadi dalam isu atau bidang teknologi melalui kajian berasaskan penyelidikan

B. Struktur Program

Terdapat dua komponen untuk program tersebut iaitu Kursus yang Diajarkan (21 Jam Kredit) dan Disertasi Penyelidikan (21 Jam Kredit) seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 1:

Jadual 1: Struktur Program

Kursus Teras Penyelidikan Kursus Elektif
Pengurusan Kewangan Korporat (3)
Elektif Fakulti (3) *
Disertasi **
Pengurusan Sumber Manusia (3)
Elektif Universiti (3)

Pengurusan Pemasaran (3)

Pengurusan Operasi & Teknologi (3)

Pembangunan Organisasi (3)

Catatan:

Nombor dalam kurungan () merujuk kepada kredit
* Fakulti mempunyai budi bicara penuh dalam mana-mana tawaran kursus elektif.
** Jumlah kredit untuk disertasi ialah 21 kredit

I) Komponen Kursus Tauliah

Kursus yang diajarkan ini bertujuan untuk memberikan pendidikan yang sangat baik dalam prinsip-prinsip utama pengurusan dan perniagaan serta perspektif antarabangsa mengenai pemacu utama kepada kejayaan perniagaan. Teori, amalan, masalah semasa dan isu berkaitan disiplin pengurusan akan dibincangkan secara mendalam.

Bagi setiap kursus, penilaian berterusan akan menyumbang 70% daripada markah terakhir manakala peperiksaan akhir akan menyumbang 30% lagi. Gred minimum untuk lulus kursus ialah B-.

Ii) Komponen Penyelidikan

Tumpuan disertasi penyelidikan adalah untuk membangunkan pengetahuan dan keupayaan dalam melakukan penyelidikan yang berkaitan dengan kajian pengurusan yang cenderung kepada isu-isu teknologi. Pelajar akan menjalankan penyelidikan dan perlu menghasilkan disertasi dengan panjang kira-kira 120 muka surat.

Kemajuan penyelidikan mesti dilaporkan kepada Sekolah Pengajian Siswazah pada akhir setiap semester menggunakan Borang Laporan Kemajuan (UTM (PS) -03/9) dan ia mesti disahkan oleh penyelia pelajar. Gagal mengemukakan laporan kemajuan, pelajar akan diberi status “tidak memuaskan”

Penyerahan cadangan dan disertasi akhir adalah tertakluk kepada kelulusan penyelia masing-masing. Pelajar akan dinilai oleh panel pemeriksa dan keputusan penilaian boleh sama ada lulus, lulus dengan pembetulan kecil, lulus dengan pembetulan utama atau gagal.

C. Mod dan Tempoh Pengajian

Terdapat dua mod pengajian iaitu masa dan separuh masa dan tempoh mod ini adalah seperti berikut:

Sepenuh masa: 3 semester (Minimum) hingga 6 semester (Maksimum)
Paruh waktu: 4 semester (Minimum) hingga 8 semester (Maksimum)

D. Syarat Kemasukan

Keperluan kemasukan program ini adalah seperti berikut:

Ijazah Sarjana Muda dengan kepujian dari Universiti Teknologi Malaysia atau dari mana-mana institusi pengajian tinggi yang diiktiraf oleh Senat Universiti.
Pelajar antarabangsa yang bahasa Inggerisnya bukan bahasa ibunda mereka perlu mencapai salah satu kelayakan bahasa Inggeris berikut:
A. Skor band keseluruhan minimum 6.0 pada ujian IELTS.
B. Skor minimum 550 dalam TOEFL
Catatan:

Kelayakan bahasa Inggeris di atas hanya sah jika diambil dalam tempoh dua tahun sebelum permohonan dibuat.
Pelajar yang tidak memenuhi syarat bahasa Inggeris di atas perlu menghadiri dan lulus Kursus Persediaan Bahasa Inggeris yang dijalankan oleh universiti.

Untuk maklumat lanjut mengenai keperluan kemasukan pelajar antarabangsa, sila klik di sini:
http://www.utm.my/admission/postgraduate-programme-international-students/

Objektif Program

Untuk menghasilkan graduan yang dapat menerapkan pengetahuan pemasaran mereka, kemahiran pengurusan dan dapat menganalisis strategi perniagaan dalam persekitaran ICT.
Melahirkan graduan yang mempunyai keupayaan untuk menganalisis dan menyelesaikan masalah perniagaan secara kritis, secara logik, kreatif dan analitikal berdasarkan fakta dan idea yang kukuh dalam memenuhi keperluan pasaran di seluruh dunia.

Kami berharap untuk mendengar daripada anda!