Bagaimana orang berjaya berfikir?

Currently tengah reading interesting book

‘How successful people think’

by John C. Maxwell

beli daripada online malaysian book store

www.corak.com.my

teruja jumpa online book store ‘Corak’ ni sbb mostly buku daripada oversea

in other words, if nak order buku daripada oversea

takperlu lagi order through book store dimana order nye memakan masa 3 bulan !!!

and tak perlu risau pasal kastam tax dsb.

berbalik kepada buku tersebut

buku ini termasuk dalam best selling book dalam NewYork Times

so selalunye buku2 yang best selling nih mesti ada aspek menarik sampaikan org2 ramai suka suka suka kan

baru baca buku ni the first chapter

setiap chapter cover satu aspek pemikiran

antara quote yang menarik

‘Learning to write is learning to think’

‘You don’t know anything clearly unless you can state it in writing’

(Senator H.I. Hayakawa)

so bile terbaca quote ni

reflect dengan keperluan dalam career kita untuk terus menulis, publish, publish untuk share ilmu kita where at the same time practice kita untuk terus menulis kerana semasa menulis kita try to structure all the idea yang bersepah-sepah dalam minda kita

X0X0

Hawani

Bagaimana untuk membaca journal articles yang bertimbun-timbun itu ?

Get this one from my personal blog written on 1 december 2010

Semalam sungguh gigih ku attend
3 hours course on Speed Reading
dapat email invitation sebenarnya
anjuran Jubilee graduate centre

Ku tetap datang walaupun terpaksa berhati-hati
mengayuh basikal
almaklumler snow masih turun
kene kayuh slow-slow
takut bedebuk jatuh beskal
kang terseliuh takde sapa nak urut
lagi parah kene gi sepital
aaargh gi klinik pun ku menyampah
inikan pula sepital kan

Naik basikal sebelum snow turun

Rutin berbasikal ke sekolah – (sebelum snowwwy)

ok back to the topic

3 jam course ini
modulnya daripada Cambridge university tuh
sangat berguna pada mereka (aku le tuh)
yang punyela print-out bertimbun-timbun paper
almaklumler free printing kan
memang bersungguh nak baca tapi…
TAK TERBACA
adakah anda juga seperti ku?
atau aku sorang je berperangai sebegitu rupe ahaks

menurut course itu
purata org baca news ke buku ke… speed reading nye adalah dalam 250words per minit
if anda nak try, bolehje set masa seminit, then kira berapa patah anda dapat baca dalam tempoh itu
tetapi utk pembacaan berkaitan akademik, purata speed reading adalah melebihi 400 words per minit

frankly speaking, masa dalam course itu, masa first-first kene kira rate pembacaan ku words per minit (wpm) rate level ku adalah dalam 260wpm
so kira normal speed reader lah ye
tetapi tidak cukup untuk rate level utk akademik paper reader lah ye

setelah diajar beberapa teknik untuk improve our reading
akhirnya dapat jugak aku mencapai rate 400wpm tuh
bagus kan!…….
surprising aku boleh sampai ke tahap 600wpm pun tau
caranya adalah meggunakan kombinasi (gabungan kesemua cara tau, bukan satu-satu)

1. PUSH – bayangkan anda perlu membaca satu paper itu untuk mencari jalan keluar, kerana anda terperangkap dalam satu balang kaca, dimana ada air dalam balang itu dan paras air nya increase gradually

2. CHUNK – instead of baca text by text word by word sepatah demi sepatah mcm kanak-kanak baru belajar, apa kata kita baca 2 words sekali, atau 3 words serentak, atau satu baris serentak (sekali imbas) atau satu sentence serentak.

3. SHARK (jadi jerung) – sambil baca, bayangkan kita adalah jerung. kerana jerung tidak boleh reverse sebenarnya. sebenarnya tips ini adalah untuk mengelakkan kita ulang balik, baca balik apa yang baru kita baca. kerana ulang baca balik sentence yang baru kita baca tadi lah yang menyebabkan kita slow dalam membaca. (dipanggil skipping back or regression).
walaupun kita dah baca, tetiba kita tak paham, tak perlu ulang semula apa yang kita baca. jika sentence itu tidak memberi kesan kepada keseluruhan paper yang kita baca. maknanya adakah perlu kita membaca sentence itu semula kerana jika tidak baca, kita takkan paham apa yang keseluruhan paper itu cerita?k

4. PACER – menggunakan pointer untuk guide mata yang scan text itu bergerak dgn lebih smooth. pencil, pembaris, kertas boleh digunakan sebagai petunjuk. maknenye sambil baca, pointer itu digunakan sebagai penunjuk arah.
berdasarkan testing yang ku dah cuba semalam, sebelum nih aku hanya dalam rate 250wpm sahaja bile guna pensel sebagai pacer. tetapi semalam try guna kertas sebagai pacer, ku berjaya menjejak sampai 600wpm. Fuuh…
caranya adalah ku focus pada central of the sentence. Instead of focus dari left to right, aku focus pada centre and besarkan skop mata baca kira kanan. bayangkan mcm zoom kamera lah ye. kita zoom out besar sikit masa sedang baca itu.

———————————————————
sebenarnya speed reading nih bukan sekali baca aje
contohnya hari isnin pagi pukul 9 kita dah habih baca satu paper
then kita perlu ulang balik 24 hours later
ingat ye bukan sejam, dua jam lepas
tapi keesokan hari nya
kerana berdasarkan kajian yang dibuat
recall 24 hours later akan menyebabkan individu itu dapat ingat dgn percent yang tinggi

dalam fasa membaca yang kedua ini lah kita note taking dan juga critically review paper itu.
————————————————————————-
mereka yang dapat menguasai speed reading ini akan dapat membaca dgn lebih banyak buku/paper berbanding dgn mereka yang slow reader.
Slow reader walaupun sikit-sikit lama-lama jadi bukit
akan tetapi menyebabkan artikel yg kita print-out itu byk tak disentuh
kerana
PENAT dan TAK SEMPAT
hehehe
anda rasa mcm mane pula?
persoalan adakah dgn speed reading ini kita akan 100 peratus paham apa yang ditulis, akan dibincangkan dalam entry yang lain
(beserta tips untuk promote comprehension masa speed reading)
kerana ku rasa penat le pulak nak sambung..
semoga bermanfaat
bukan pada baca journal paper shj
tetapi pada baca surat khabar, buku motivasi (ahaks), buku sirah nabi ker…